Etnical Hacking

Microsoft SQL Server 2005 Otomatik Yedekleme (Microsoft SQL Server 2005 Scheduled Backup)

0 162

Bu makalenin amacı okurlara SQL Server 2005 veritabanlarının nasıl günlük otomatik backup’larını alabileceklerini göstermektir. Bu amaçla SQL Server’ın “Maintenance Plan” özelliğini kullanacağız.

Maintenance Plan özelliğini yönetebilmek için SQL Server’a sistem admini olarak ve Windows Authentication’da bağlanmayı unutmayın!

clip_image002
Resim 1 (sistemdoktoru.com)

Management > Maintenance Plans > Maintenance Plan Wizard ‘dan sihirbazımızı açıyoruz.

clip_image004

Resim 2 (sistemdoktoru.com)

Next diyerek ilerliyoruz.

clip_image006

Resim 3 (sistemdoktoru.com)

Karşımıza gelen ekranda Maintenance Planımız için uygun bir isim berliyoruz ve “Use Windows Authentication” seçili biçimde “Next” diyoruz.

clip_image008

Resim 4

Maintenance Plan Wizard ile full veritabanı yedekleme kuralı oluşturmak dışında gerekli ve daha sonraki makalelerimizde anlatacağımız başka işlem kuralları da oluşturabiliriz. Dilersek birden fazla işlemi de seçebiliriz. Bu ekranda bunların listesini görebiliyorsunuz. Biz sadece “Back UP Database (Full)” işaretleyerek devam ediyoruz.

clip_image010

Resim 5 (sistemdoktoru.com)

Burada bir sonraki adımda planlanmasını istediğimiz görevlerin sırasını belirlememiz isteniyor. Bir önceki adımda tek görev seçtiğimizden bu adım bizi ilgilendirmiyor. “Next” diyerek ilerleyebiliriz.

clip_image012

Resim 6 (sistemdoktoru.com)

Karşımıza gelen erkanda, Databases kısmında, günlük otomatik yedeği alınacak veritabanlarını seçmemiz isteniyor. Sadece belirli veritabanlarının yedeklerini alacaksak bunları seçebilir veya örneğimizdeki gibi tüm veritabanlarının yedeğini aldıracaksak (tavsiye edilir!) “All databases” seçebiliriz. “OK” diyelim. “Folder” kısmında ise yedeklerin hangi dizine alınacağını belirleyebiliriz. “NEXT” diyoruz.

clip_image014

Resim 7

Bu adımda Maintenance Plan’ımızın otomatik zamanlanmadığını belirtiyor ve otomatik zamanlama kurup kuracaksak belirlememiz isteniyor. “Change” butonuna basıyoruz.

( Hemen şunu belirteyim, SQL Server 2005’in farklı versiyonlarında bu adım olmayabilir. Bu durumda bu adımı atlayın. Zira makalemin sonunda bu adım için alternatif bir adımın bilgisini vereceğim.
Bkz: Resim 13 )

clip_image016

Resim 8 (sistemdoktoru.com)

Karşımıza gelen ekranda veritabanlarımızın ne sıklıkta yedeklerinin alınacağını belirliyoruz. İhtiyaçlarımıza göre saatlik, günlük, haftalık .. Yedekler aldırabiliriz. Biz örneğimizde her gün 12.00 da yedeklerin alınması talimatını verdik. Bunun için seçenekleri lütfen Resim 8’deki gibi ayarlayın ve “OK” deyin.

clip_image018

Resim 9 (sistemdoktoru.com)

Maintenance Plan’ımız gerçekleştiği zamanlarda bir rapor yazılmasını istiyorsak “Write a report to a text file” seçerek raporun yazılacağı dizini belirliyoruz. Ayrıca “E-mail report” seçerek ilgili raporun eposta adresimize gelmesini de sağlayabiliriz. “Next” diyoruz.

clip_image020

Resim 10 (sistemdoktoru.com)

“Finish “ butonuna basıyoruz ve listelenen işlemler gerçekleşmeye başlıyor.

clip_image022

Resim 11 (sistemdoktoru.com)

Tüm işlemler başarıyla bitiyor ve “Close” butonuna basıyoruz.

clip_image024

Resim 12 (sistemdoktoru.com)

Management Studio’da Maintenance Plans kısmına baktığımızda yarattığımız görevi görebiliriz. Yine SQL Server Agent Jobs ‘da zamanlanmış görevimiz listelenmiş durumda.

clip_image026

Resim 13 (sistemdoktoru.com)

Resim 7 deyken bu adımın bazı versiyonlarda (developer v.b.) olmayacağını belirtmiştim. Buraya kadar resim 7 deki adımı atlayarak gelmişseniz, lütfen şimdi listelenmiş olan maintenance planınızın üzerinde sağ tıklayın ve “Modify” a basın.

( Eğer Resim 7 deki adımı atlamadıysanız işlemi burada sonlandırabilir veya Resim 7 de oluşturduğunuz otomatik zamanlama görevinde değişiklik yapmak için devam edebilirsiniz. )

clip_image028

Resim 14 (sistemdoktoru.com)

Buradan maintenance planımıza ait tüm özellikleri yönetebiliriz. Otomatik zamanlama ayarları için Kırmızı okla gösterdiğim butona tıklayın. Böylece aşağıdaki ekranla kaşılaşıyoruz.

clip_image016[1]

Resim 15 (sistemdoktoru.com)

Karşımıza gelen ekranda veritabanlarımızın ne sıklıkta yedeklerinin alınacağını belirliyoruz. İhtiyaçlarımıza göre saatlik, günlük, haftalık .. Yedekler aldırabiliriz. Biz örneğimizde her gün 12.00 da yedeklerin alınması talimatını verdik. Bunun için seçenekleri lütfen Resim 15’deki gibi ayarlayın ve “OK” deyin.

Değişikliklerin geçerli olması için resim 14 deki kırmızı daire içinde belirttiğim kaydetme butonuna basmayı unutmamalısınız.

About the author / 

Mustafa Kaya

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Haftanın Klibi

Desem Ki

Desem ki vakitlerden bir Nisan akşamıdır,
Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor,
Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini,
Ormanların en kuytusunu sende gezmekteyim,
Senden kopardım çiçeklerin en solmazını,
Toprakların en bereketlisini sende sürdüm,
Senden tattım yemişlerin cümlesini.

Desem ki sen benim için,
Hava kadar lazım,
Ekmek kadar mübarek,
Su gibi aziz bir şeysin;
Nimettensin, nimettensin!

Desem ki...
İnan bana sevgilim inan,
Evimde şenliksin, bahçemde bahar;
Ve soframda en eski şarap.
Ben sende yaşıyorum,
Sen bende hüküm sürmektesin.
Bırak ben söyleyeyim güzelliğini,
Rüzgarlarla, nehirlerle, kuşlarla beraber.
Günlerden sonra bir gün,
Şayet sesimi farkedemezsen,
Rüzgarların, nehirlerin, kuşların sesinden,
Bil ki ölmüşüm.
Fakat yine üzülme, müsterih ol;
Kabirde böceklere ezberletirim güzelliğini,
Ve neden sonra
Tekrar duyduğun gün sesimi gökkubbede,
Hatırla ki mahşer günüdür
Ortalığa düşmüşüm seni arıyorum.

Cahit Sıtkı Tarancı

RSS Hacks – Threatpost

Türkçe Konuş
Lütfen prezantasyon yerine sunum kelimesini kullanın.