Sanallaştırma

Software-Defined Data Center(SDDC)

0 2506

 

Merhabalar,

Yeni bir teknoloji olan ve son yıllarda adı sıkça duyulan, yakın gelecekte özellikle Veri Merkezlerinde(Datacenter) hızla yaygınlaşması beklenen Software-Defined Data Center(SDDC) kavramını ele alacağız.

Software-Defined Data Center(SDDC)’i Türkçe Yazılım Tabanlı Veri Merkezi olarak isimlendirebiliriz.

Software-Defined Data Center, üreticiler tarafından çıkarılan yeni bir satış jargonu değildir. Gerçekten devrim niteliğinde, işletmelerin ihtiyaç duyduğu yeteneklerle doludur.

Software-Defined Data Center(SDDC), sanallaştırmanın sağladığı avantajların, veri merkezlerinde bulunan diğer donanımsal cihazlarda kullanılması hedeflenerek ortaya çıkmıştır.

Uygulama katmanını, fiziksel altyapı katmanından özgürleştirerek, sayısız iş uygulamalarını, merkezi olarak Private Cloud veya Public Cloud ortamından dağıtma, yönetme, depolama, trafik hesaplama, ağ oluşturma gibi geniş kullanım alanlarında, donanım bağımsız uygulama ve hızlı operasyon yeteneği kazandırmaktadır.

Sanallaştırma dünyasına birçoğumuz sunucu sanallaştırma ile başladı. İlk zamanlarda biraz mesafeli durulan sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) günümüzde IT çalışanlarının vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarmıştır.

Sunucu sanallaştırma ile beraber, her ihtiyaca uygun bir fiziksel sunucu çalıştırmak yerine, daha az fiziksel donanım kaynakları kullanarak, çok daha fazla sanal sunucu barındırarak, yüksek verimlilik kazandırmıştır. Sunucu sanallaştırmanın sağladığı avantajları daha az fiziksel donanım kullanmanın yanında, maliyet, hız, enerji, iş gücü, operasyonel verimlilik, merkezi yönetim gibi listeyi uzatabileceğimiz şekilde sıralayabiliriz.

 

software-defined-infrastructure

 

Software-Defined Data Center(SDDC) ile sunucu sanallaştırmanın yanında, sanallaştırabileceğimiz yaygın olarak kullanılan donanım kaynaklarını aşağıdaki listeyle sıralayabiliriz,

  • Veri Depolama (Storage),
  • Güvenlik Duvarı (Firewall),
  • Yük Dengeleme (Load Balancer),
  • Network (LAN ve SAN),
  • Router,
  • Güvenlik Çözümleri – DDos, VPN, WEB, IPS ve IDS, Antispam v.b Donanımlar,
  • Wan Hızlandırıcı (WAN Acceleration),
  • Carrier Çözümler – Grade NAT, BRAS, SGSN/GGSN, RANN v.b

SDDC teknolojisi ile donanımsal (hardware) olarak kullanılan cihazları, yazılımsal platforma taşıyarak, hypervisor desteğiyle çok kolay bir şekilde cluster ortamları oluşturabilirsiniz. Böylelikle büyük operasyon ve satın alma maliyetlerine gerek kalmadan işgücü ve maliyet tasarrufları elde edilmiş olacaktır. Donanımsal cihazların fiziksel arıza problemleri, yazılım(firmware) yükseltme operasyonları v.b gibi problemler ile uğraşmadan sisteminiz kesintisiz çalışmaya devam edecektir.

SDDC ile sanal platformlar arasında API´ler aracılıyla yazılım entegrasyonları yapılabilir, merkezi yönetim ve otomasyon sistemleri geliştirebilirsiniz. Ayrıca işletmeniz için özel entegrasyonlar sağlayabilirsiniz.

Software-Defined Data Center’in iki temel taşı olan, Software Defined Storage (SDS) ve Software Defined Networking (SDN) bileşenlerini açıklamak istiyorum.

 

Software Defined Storage (SDS), Yazılım Tabanlı Depoloma

Vendor(Üretici) bağımsız (Vendor-Neutral) tüm Cluster sanallaştırma modellerinde, fiziksel Host’larınızın yanında, sanal makinalarınızı depolamanız için, en az bir tane donanımsal Storage konumlandırmanız gerekmektedir.

Storage cihazınızı yedekli bir yapıda(Cluster) kullanmak istemeniz durumunda, en az iki adet Storage, SAN Switch, Storage Cluster için lisanslar, karmaşık kablo bağlantıları, tüm cihazları çalıştırabilmek için detaylı bir yapılandırma yapmanız, ayrıca Full SSD bir Storage kullanmak isterseniz çok daha fazla yatırım maliyetlerine katlanmanız gerekmektedir.

Bu durum bizlere yüksek satın alma maliyeti, iş gücü kaybı ve operasyonel zorluk olarak geri dönmektedir.

Software Defined Storage ile fiziksel hostlarınızda bulunan diskleri ayrı bir donanımsal Storage’niz varmış gibi kullanmanıza olanak sağlamaktadır. Sunucular üzerinde bulunan diskleriniz ortak bir cluster havuzunda çalışarak, yapılandırmanıza göre  Host’u kaybetmeniz durumunda herhangi bir bilgi kaybına uğramadan kullanmaya devam edecektir. Burada Node sayınız en az iki adet olmak zorundadır.

s

Vendor’lara göre farklılık göstermek üzere, minimum 2 Node ile başlayarak 144 Node’a kadar genişleyebilecek ölçeklerde kullanılabilmektedir.

Full SAS, SATA, SSD yada Mix (SAS-SSD) gibi karışık yapılarda da kullanma imkanınız bulunmaktadır. Ayrıca Storage Tiering gibi(Disk katmanları arası data taşıması) ve fiziksel storage’lar da bulunan özellikleri kullanabilirsiniz.

Bir diğer artı ise, disk depolama için kullanacağınız Host’ların, Ram, Cpu gibi donanımsal kaynaklarını aktif şekilde kullanabilmenizdir.

Not : SDDC teknolojisini kullanarak küçük ve orta ölçekli işletmeler için çözüm sunan Hyperconverged sistemlerini incelemenizi tavsiye ederim.

 

Software Defined Networking (SDN), Yazılım Tabanlı Network

Software Defined Networking (SDN)  teknolojisi 2008 yılında ortaya çıkan bir teknolojidir. Biraz karıştırılan bir konu olduğu için en kısa yoldan tarif etmeye çalışacağım. Örneğin;

Router’lar üzerinde iki farklı ana bölüm bulunmaktadır, Control Plane ve Data Plane.

Control Plane üzerinde yazılım (Software) barındıran OSPF,RIP,LDP gibi ip bazlı tüm protokolleri ve servislerin çalıştığı, routing işlemlerinin yapıldığı bölümdür.

Data Plane, üzerinde frame’lerin ve paketlerin iletilmesi işlemini gerçekleştirilen bölümdür.

Bu işlemleri gerçekleştirecek router/switch cihazları için, ihtiyaca göre kapasite hesaplaması yapılarak binlerce dolar yada milyonlarca dolar tutarında cihazlar konumlandırılması gerekmektedir.

Burada fiyatı değiştiren ihtiyaca göre donanımlardır. Software Defined Networking tam burada devreye giriyor. Router/Switch üzerinde bulunan Control Plane bölümünü fiziksel cihazdan alarak bu bölümün bir sanal sunucu üzerinde çalıştırılmasıdır.

Böylece birbirinden ayrılan bölümler çok daha hızlı çalışacak, kapasite artırımı için de sadece port düzeyinde genişletilmesi yeterli olacaktır. Control Plane üzerinde sanal donanım artırımı, yedekleme, işlemler öncesi snapshot alma, ücretsiz cluster konumlandırma gibi kolaylıkları da beraberinde getirmektedir.

Software Defined Networking (SDN) kullanabilmemiz için konumlandıralacak ürünlerin “OpenFlow” destekli olması gerekmektedir. OpenFlow desteği switch/router gibi cihazlarımızı uzaktan yönetmemize olanak sağlayan bir protokoldür.

sdn-architecture

 

Genelde kullanılan ve piyasada bulunan  Hp 2920,3500,5130,5400,5500 gibi serilerde OpenFlow destekli olarak sunulmaktadır.

Amazon ve Google gibi firmaların tüm altyapılarını SDN teknolojisine uyumlu donanımlar ile değiştirmeleri bu teknolojinin geleceği hakkında bizlere fikir verebilir.

Bilindiği üzere üreticilerin(Cisco,Hp v.b) bizlere sunduğu donanımların yazılımlarında herhangi bir ekleme yada çıkarma yapmamız mümkün olmamaktadır.

Software Defined Networking (SDN) teknolojisi ile ihtiyaca yönelik özelleştirilmiş uygulama ve yazılımlar geliştirilerek network sisteminizi Vendor bağımsız olarak geliştirme teknolojisine ulaşmış bulunuyoruz.

Yakın zaman Network Yazılım Mühendisliği gibi bir branşında oluşacağı ve talep edilen bir birim olacağı kanaatindeyim.

Software Defined Networking (SDN) sayesinde bazı üreticilerde, birçok ürünü tek pakette (Network,Firewall,Load balancer, Vpn, v.b) birleştirerek komplike çözümler sunulmaktadır. (Vmware v.b)

 

Genel itibariyle Software-Defined Data Center(SDDC) teknolojisini anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileklerimle.

 

About the author / 

Mustafa Kaya

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Haftanın Klibi

Desem Ki

Desem ki vakitlerden bir Nisan akşamıdır,
Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor,
Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini,
Ormanların en kuytusunu sende gezmekteyim,
Senden kopardım çiçeklerin en solmazını,
Toprakların en bereketlisini sende sürdüm,
Senden tattım yemişlerin cümlesini.

Desem ki sen benim için,
Hava kadar lazım,
Ekmek kadar mübarek,
Su gibi aziz bir şeysin;
Nimettensin, nimettensin!

Desem ki...
İnan bana sevgilim inan,
Evimde şenliksin, bahçemde bahar;
Ve soframda en eski şarap.
Ben sende yaşıyorum,
Sen bende hüküm sürmektesin.
Bırak ben söyleyeyim güzelliğini,
Rüzgarlarla, nehirlerle, kuşlarla beraber.
Günlerden sonra bir gün,
Şayet sesimi farkedemezsen,
Rüzgarların, nehirlerin, kuşların sesinden,
Bil ki ölmüşüm.
Fakat yine üzülme, müsterih ol;
Kabirde böceklere ezberletirim güzelliğini,
Ve neden sonra
Tekrar duyduğun gün sesimi gökkubbede,
Hatırla ki mahşer günüdür
Ortalığa düşmüşüm seni arıyorum.

Cahit Sıtkı Tarancı

RSS Hacks – Threatpost

Türkçe Konuş
Lütfen online yerine çevrimiçi kelimesini kullanın.